miercuri, 31 iulie 2013

Promisiuni

Suna frumos titlul postarii de azi pe blogul lui Simona; cam asa arata si promisiunile rosioarelor mele: Paul Robeson spre coacere. Arata bine avand in vedere ca n-au avut parte, saracutele, de prea multa atentie din partea mea (pt. ca-s mai mereu ocupata cu mama….).

In rest, celelalte – mare parte cherry de diferite forme si culori – au inceput sa se coaca:


Mana n-au avut absolut deloc, datorita sarmei de cupru despre care-am invatat de la Phlox. 
Paraziti sau Tuta Absoluta, iarasi nu (apropos: Tuta Absoluta e numele moliei, nu – asa cum am crezut eu prima oara - vreo porecla rautacioasa … J )
…. Cred ca asta se-ntampla pt. ca gradina mamei mele n-a vazut chimicale de zeci de ani, asa ca echilibrul ecologic e deja stabil, si nicio specie nu devine invaziva, in dauna celorlalte: mereu aduc cu mine la Bucuresti cate-o urechelnita sau cate-o buburuza…. J
Cred c-asa arata “pacea intre popoare” la insectele cu care ne luptam noi ….
Si-a fost an echilibrat, 2013, cu de toate: si ploi si calduri mari. ... Deci nu e chiar poveste ideea ca scapand de chimicale, scapi de-o groaza de belele…

Am vrut sa fac un experiment anul asta, si-am plantat un mic cires amar; in primavara, s-a umplut de afide, pt. ca furnici sunt din belsug; iar solutia de sapun cu pelin n-a avut decat rezultate partiale.
Asa ca m-am pus si-am facut cum zice Phlox pe Hobby Gradina: am plantat la radacina lui 2 radacini de hrean si 2 de patrunjel – in loc de coriandru – si am vazut ca afidele au disparut complet, chiar si dupa variatiile mari de temperatura si umiditate, din ultimul timp.
Acum, nu exclud ca asta sa fie si rezultatul aparitiei gargaritelor in ecosistem, dar cert e ca au avut rezultate.
Patrunjelul si hreanul or sa se faca tufe mari la radacina ciresului, e de observat primavara viitoare daca ele sunt raspunzatoare de disparitia afidelor, pt. ca buburuzele am observat ca-si fac aparitia mai tarziu, cam prin iunie. 
Oare o fi existand vreo metoda sa “cultivi” peste an, pradatori de acest gen ….? Sigur trebuie sa existe, o sa ma uit pe net. Eu o sa fac oricum un mic bug-hotel, cum am vazut prin fotografii, si-o sa-l plasez fix pe/sau langa, ciresul-erou al experimentelor mele … J



Incepe postul Sfintei Marii, ne mai vedem dupa 2 saptamani.


12 comentarii:

  1. Concretizari, sperante implinite! Frumoase si bogate roadele tale, anul viitor o sa pregatesc si eu semintele asa cum descrie Mirela pe blogul ei. Roade bogate in continuare si daca rosiile cherry sunt din acelea micute si cu coaja subtire, opreste-mi si mie trei-patru seminte. Dau la schimb seminte de inima de bou sau roze!

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. E meritul Mirelei si-al lui Phlox; am sa pastrez seminte sa dau oricui doreste.

      Ștergere
    2. De acum incolo incepe Tuta Absoluta sa-si faca simtita prezenta:) Nici la noi nu au fost chimicale de vreo 5 ani dar daunatori sunt!
      Sa nu ai nici un daunator si sa rodeasca tot tot in gradina ta!

      Ștergere
    3. Brandusa, multumesc mult...! Iti doresc si tie la fel.
      Uite o pasaruica salbatica fara frica de om, ajutand prin gradina:

      Willy Wagtail singing & helping with the gardening

      http://www.youtube.com/watch?v=cd5QNyeRwnA

      Ștergere
  3. Grozav arata tomata Robeson si ma bucur mult ca ai recoltat fructele.
    Tuta Absoluta sau molia rosiilor este un daunator periculos, pentru ca nu stii cand vine si cand pleaca, apare seara tarziu, noaptea si isi lasa larvele in petiolul fructei. Parca stie si unde sa se cuibareasca, in rosiile mari, gen Inima de Bou. In general apare cam la sfarsitul lunii Iunie si apoi la inceput de August deja larvele sunt crescute si ies din tomata. Brandusa a urmarit indeaproape obiceiul acestei molii si o va descrie intr-o postare, astfel toti cei care cultiva sa afle despre viermele si mama molie. Interesant hotelul de mai sus, buna idee!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant, Mirelun; mi-aduc aminte ca am vazut si la mama asa ceva, acum 2 ani, nu era o infestare masiva, doar atacuri sporadice – ici si colo. Sunt foarte curioasa daca vor aparea din nou; cred ca urechelnita e pradatorul lor natural. O sa fac cateva “locuinte” pentru urechelnite in stilul lui Heinz Erven: ghivece de plastic agatate cu sarma, cu gura in jos si umplute cu paie, cam asa ceva:
      http://www.princeofwales.gov.uk/for-children/mygrove/blog/gardening-wildlife

      Ștergere
  4. Bine te-am gasit Cami!
    Rosiile Paul Robeson, sunt grozave, au coaja fina si miezul rosu si sigur voi cultiva si anul viitor.
    Am sa opresc si eu seminte, deci nu va faceti griji ))
    Despre hotelul de insecte, am si eu, dar pe post de ornament de gradina, nu are vizitatori de trei ani :)), in schimb si-au facut singure diferiti faguri unde s-au cazat temporar.
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Cami ,
    Va doresc sarbatori in tihna si bucurie, multa sanatate celor dragi.
    Craciun fericit !

    RăspundețiȘtergere
  6. Multa sanatate si fericire.
    LA MULTI ANI!
    Cu stima si respect,

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună doamnă și domnule.
    Sunt Simon Durochefort, sunt creditor privat și ofer împrumuturi online oricui mă poate plăti. Prin urmare, dacă aveți nevoie de un împrumut urgent vă rugăm să mă contactați doar prin poștă electronică și veți fi furnizat. Rata mea de dobândă este de 3% și ofer împrumuturi de la 5.000 de euro.

    Poștă electronică: simondurochefort@gmail.com

    RăspundețiȘtergere