luni, 24 februarie 2014

Mere Adevarate


Anul 2013 mi-a adus 2 surprize: prima, cea mai importanta, e ca mama mea si-a vindecat depresia: depresia “de batranete” cum o numesc eu, adica o depresie fara motiv concret (sau, la fel de bine cu o mie de motive), care ascund de fapt nevoia de a trai tristetea cea mare, tristetea sfasietoare: tristetea ca viata asta se termina. N-ai ce-i face unui astfel de om; il ajuti sa rezolve un motiv (aparent) de deznadejde, el inventeaza altul, tot ce fucntioneaza e sa participi cu fizicul alaturi de el; sa nu-l parasesti in momentul ala. “Momentul” poate dura mult, sau poate sa nu se termine deloc.

Al doilea motiv de bucurie a fost ca, fara sa o cer (dar crezand din tot sufletul ca asa ceva “se poate”), Dumnezeu mi-a daruit sa vad o minune cu ochii mei (a… asta vroiai sa vezi …? …pai, uite, copilul meu drag…. )
Si-am vazut: mere adevarate, mari, fara pata, fara viermi, fara cusur, intr-o livada unde nimeni, niciodata, de 20 de ani incheiati, n-a stropit vreodata cu ceva, cu absolut nimic, intr-o zona de ses, unde se presupune ca merii nu dau roada chiar asa, intr-o nebunie, cu asupra de masura…)

Nu doar ca sunt mere mari, uriase-chiar pentru o livada neingrijita cum e asta, dar au rezistat perfect pana in ziua de azi, in conditii absolut ne-supravegheate: pe balcon, pur si simplu.
Sunt un om fericit !  J




Din cauza asta, anul asta mi-am propus, nu multe, ci putine obiective, da’ bune:
- odata, sa reproduc fenomenul asta in alt loc (ecologia livezii, plantele sanitar plus insectele pradator care-or fi pe-acolo),
- si-n al doilea rand, sa obtin rosii dulci; vreau sa aflu odata pt. totdeauna cum se face asta.

(e ca si cum ai cere imposibilul, nu…? dar am eu cateva ajutoare. In primul rand un soi de rosii mici dar extrem de dulci, cultivate absolut din intamplare de socrul meu anul trecut, si un soi de rosii Stupice, pe care urmeaza sa-l primesc prin bunavointa lui Valerian caruia o sa-i raman mereu indatorata, caci Valerian spune ca acest soi e intr-un top 10 al celor mai gustoase rosii).
Asa c-am inceput sa fac rasaduri de rosii, si sa plantez buruieni. Cine m-ar vedea cum ingrijesc niste firisoare de vetrice iesite din seminte primite anul trecut de la nelucraciun, ar rade de mine de s-ar prapadi... :)
dar nu ma las pana nu reusesc ...